Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Zalamerenye természeti értékei

Zalamerenye község Nagykanizsától északkeletre, a keszthelyi országúttól három kilométerre fekszik. Vasútvonal csak 15 km-re van innen Zalakomárban. A garabonci bekötőutat 1926-ban építették, a község kövezett útja néhány évtizeddel ezelőtt készült el. Fekvése alapján ideális üdülő- és kirándulóhely. Nagyon közel van a Kis-Balaton is, mely különleges adottságaival idegenforgalmi vonzerőt is kölcsönöz a falunak. Ugyancsak kirándulási lehetőség a turistaútvonal is, mely összeköti a települést Zalakarossal, a híres gyógyfürdővel.

Ha a zöld turistajelzést követjük, előbb a Kan-bükk nevű dombra (240 m) kapaszkodunk fel, majd akácos, cseres, tölgyes, bükkös erdőállomány között érünk el a Gesztenyés-hegy tetejére. Ez a szelídgesztenye-csoport egy 0,4 Ha területű védett bükkösben található, melynek faegyedeit egy 1912-ben elpusztult, majdnem 800 éves faóriás, az ún. „Kanonok fájá”-nak tuskósarjai képezik. A majdnem 5 m átmérőjű, 15 méteres törzskörméretű famatuzsálem utódai szabályosan, az egykori tuskó mentén, körben helyezkednek el.

Helytörténeti érdekesség a Szerb-akácos, amelyet az első világháború alatt szerb hadifoglyok ültettek.
 

Zalamerenye látképe, valamint a falu buszmegállója.


A Zalamerenyén nemrég kialakított víztározóról láthatunk két fényképet. A fürdés, valamint a horgászás tilos a tó egész területén. Érdekessége még a tónak, hogy épp fölötte megy el egy nagyfeszültségű elektromos vezeték, mely okozott némi bonyodalmat a víztározó kialakításában.

A linkre kattintva Zalamerenyéről találunk néhány fényképet, amelyek a település főbb nevezetességeit, természeti értékeit mutatja meg.

Honlapunkon csak a legfontosabb, több forrásban is azonosan közölt adatokat említjük. Tematikus linktárunkban további információkat, leírásokat találhatnak.


Insert failed. Could not insert session data.